Barbaricum

Så blir du barbar

Känner du att du inte vet något om 300-talets dräktskick? Känns det tungt att skaffa en helt ny lajvgarderob? Här visar vi några enkla knep som lyfter även den enklaste lajvklädsel till en fungerande dräkt för Barbaricum. På den här sidan kan du ladda ner sömnadsbeskrivningar för flera av plaggen.

barbarifiering01

Före

Här till höger ser vi Martin i vanliga neutrala lajvkläder. Ett par halvpösiga bomullsbyxor från Zapata med midjeresår och en enkel tunika i billigt ylle med kilar i sidorna och ett vanligt smalt läderbälte. Om du vill sy dig en tunika i senantik stil har vi en beskrivning här.

barbarifiering02

Benlindor

På bilden till vänster har Martin fått på sig ett par benlindor. De är enkla ylleremsor som har kantats med garn i langettstyg. Kantning behövs inte, de kan fållas med en vanlig söm, eller om yllet är valkat behöver de troligen inte fållas alls. Här kan du läsa mer om benlindor.

barbarifiering03

Bälte

Nu har Martin bytt ut bältet mot ett bredare bälte i läder. Vanliga enkla neutrala bältesspännen funkar bra, samma modell har funnits i tusentals år.

barbarifiering04

Huva

Här har vår fotomodell fått på sig en sköldehamnshuva. Den är egentligen vikingatida, men det finns senantika bilder på huvor i liknande stil så därför har vi satt dessa som rätt, då huvor med strut ger ett alltför medeltida intryck. Rutigt (och randigt) är för övrigt helt rätt för tidsperioden!

barbarifiering05Pannband

Pannband är hett! Såväl på 1960-talet som 360-talet. Det kan vara en enkel ylleremsa med eller utan dekorationer, eller som här till höger, en bit brickband.

Frygisk mössa

Här barbarifiering06bhar Martin på sig den typiska barbariska huvudbonaden, en frygisk mössa. Den består av två yllebitar som sys ihop med en enda söm. Klart! Sen kan den dekoreras med band, broderier och annat om man vill. Mönster och mer förklaring finns här.

barbarifiering07Dekorationer

Den som vill kan även sätta ett dekorationsband på sin tunika. Återigen, det kan vara allt från ett enkelt ylleband med eller utan dekoration, till brickband. Kolla bilderna från lajvet Vårblot för inspiration.

barbarifiering08Mantel

Om det är kallt ute behöver man en mantel. Då tar man en fyrkantig bit ylle av lämpligt slag, inte alltför glesvävt tyg.

barbarifiering09bMan viker tyget cirka 30 centimeter och lägger det runt axlarna och fäster med till exempel ett ringspänne. Klart! Vid regn kan man vika upp tygflärpen över huvudet och det bildar då en extra huva. Vill man vara extra fin kan man sätta band, broderier, päls eller tofsar på manteln. Och så klart tänker vi inte lämna dig i sticket utan en beskrivning på en mantel.

Färdigt

Sådär! Nu är du barbarifierad. Svårare än så är det inte att bli redo för Barbaricum!

Läs mer

Se också våra texter om våra krav på utrustning och lämplig dräkt för olika samhällsskikt.

Annonser