Barbaricum

Ödesmark utskick 2

Utskick 2 inför Ödesmark

Nu är det bara en knapp vecka kvar innan Ödesmark startar och här kommer ett sista utskick med de sista praktiska detaljerna, en enkel packlista samt en mer detaljerad tidsplan.

Specialkost, prata med Jessica Nylén

Till er som äter specialkost, kom och presentera er för matlaget när ni kommit ut till lajvområdet. I matlaget på Romarsidan ingår Jessica Nylén, Sandra Andersen och Lena Stålklinga. På barbarsidan lagar Ellen Sofia Lilja mat.
Övrigt info om maten från Jessica
Det kommer att serveras kvällsmat fredag och lördag, frukost lördag och söndag, och enklare plockmat på dagen på lördagen. Man får gärna ta med sig mellanmål och sötsaker/godis själv, för att hålla energin uppe mer. Vi har nötallergiker, så inga jordnötter, mandlar eller andra nötter. Kaffe eller te kommer vi inte att stå för, men det kommer att finnas möjlighet att koka  vid sitt respektive läger om man tar med själv. Menyn är Romerska hamburgare under incheckningen fredag, med falafel-liknande för veg, i pitabröd.

Frukost är gröt, ägg, bröd och frukt, med tillbehör.

Lunch är ett buffebord av många olika småplock, kallt.

Middag lördag är rotfruktsgryta med kidneybönor och matvete, helt vegetarisk.
Exakt ingredienslista kan bes om på plats, men innan dess vet jag inte vilka grönsaker etc kommer vara


Vägbeskrivning
Med bil
Från Sthlm:

Från Globen: Kör väg 73 söderut. Kör 17 km och ta av på avfart 73/Dalarövägen mot Jordbro. Ta vänster i rondellen (och korsa alltså motorvägen) och fortsätt österut på väg 227.

Kör ca 10 km till affär Handlarn vid Eksta. Sväng höger precis efter Handlarn, skyltat Gålö Naturreservat.

Ni ska nu köra ca 7 km på denna väg. (OBS: Efter ca 2 km kommer ni att passera en skylt där det står ”Gålö Havsbad” åt vänster. Ignorera denna skylt och fortsätt framåt i ca 5 km till).
Sväng vänster vid avfart mot Oxnö. Kör ca 1,2 km tills ni kommer till en stor parkering. Framme!

Med bil söderifrån via E4:an:

Kör till Södertälje. Härifrån har man flera vägval:

1) kör av norr om Södertälje till väg 225 och kör via Vårsta till väg 73 mot Västerhaninge/Jordbro. När ni kommer till Västerhaninge så kan ni antingen köra ut på väg 73 direkt och ska då åka norrut tills ni kommer till avfart 73/Dalarövägen då ni svänger av och fortsätter österut på väg 227. Se vidare ovan. Eller så åker ni genom Västerhaninge upp förbi Jordbro och kommer då fram till Jordbrorondellen där ni korsar motorvägen och fortsätter österut på väg 227. Se vidare ovan.

2) Kör vidare på E4:an och sväng av vid Fittja på väg 259 och kör via Huddinge. Då kommer ni komma fram vid Jordbro-rondellen och fortsätter rakt fram över motorvägen och fortsätter österut på väg 227. Se vidare ovan.

3) Kör den långa vägen upp till Stockholm och via södra länken till väg 73 mot Nynäshamn förbi Globen. Kör väg 73 söderut mot Nynäshamn till Jordbroavfarten. Se vidare ovan.

Tänk på att det kan vara rejält med bilköer in och ut från Stockholm en fredag mellan 14 och 18 så planera resan väl.

Kommunalt:
Pendeltåg från Stockholms Central till Västerhaninge. Buss 845 mot Gålö till Oxnö. Från hållplatsen är det ca 1,4 km till området.

Om du använder sl.se reseplaneraren skriver du in Västerhaninge station (Haninge) och Oxnö. Oxnö är näst sista hållplatsen som buss 845 trafikerar. På fredag finns det två avgångar som är av intresse för oss, 13.14 och 16.14. Resan tar ungefär 30 minuter. På söndag finns också två avgångar från Oxnö, 15.23 och 17.39.

Skjutsinfo:

Vi hämtar vid Västerhaninge station vid 18.30. Det betyder att du behöver åka senast med pendeltåget som lämnar Stockholms central kl 17.49. Skicka PM till Anna Rosengren om du vill åka med. Hennes nummer är 076-277 17 02.
Hon möter med bilen vid parkeringsplatsen på nordvästra sidan om stationen, till HÖGER i tågets färdriktning norrifrån. Om du råkar hamna på bussgatan på den sydöstra sidan går du bara ner i tunneln under stationen och hittar p-platsen på andra sidan.

Vi planerar också att köra en skjuts till stationen på söndagen, men har ännu inte spikat tiden.

Självklart uppmuntrar vi samåkning och att ni använder gruppen för att planera gemensamma resor.


Om ritualer

Det kommer att ske ett antal ritualer på båda sidor, de stora kommer att ske fredag kväll och lördag kväll, samt ett par mindre morgonritualer m.m. Det viktigaste är att försöka att strunta i skämskudden och vara uppmärksam på den som leder ritualen, hen kommer till största delen att tala om/visa vad ni ska göra.
Titta på Carolinas video (finns på kampanjgruppen) där hon förklarar ett par av grundteknikerna som vi kommer att använda (https://video-ams2-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xpf1/v/t42.1790-2/11974157_10153601815569042_637582035_n.mp4?efg=eyJybHIiOjM2OSwicmxhIjo1MTJ9&rl=369&vabr=205&oh=c65b734adf604b5d940785ffbe8c3705&oe=55F600B9)

Spelschema:

Fredag
Arr är på plats under hela dagen.
12-19 rullande incheckning, uppslagning av läger mm.
19.00 Samling, regelgenomgång, kvällsmat.
20.00 Lajvstart med kicker för respektive sida.
Under kvällen-natten (fram till senast 02.00): Spökritt och skuggspel.

Lördag
8.30: Frukost
9.30-12.00: Lägerspel och uppdrag.
12.00 Lättare lunch
13.00-18.00 Lägerspel och uppdrag
18.00-19.00 Kvällsmat
19.00-22.00 Lägerspel och uppdrag
22.00-02.00 Lägerspel och ev uppdrag för de som vill

Söndag
08.30 Frukost följt av lägerspel och förberedande inför stora anfallet.
11.00-12.00 Fältslag med alla stridande deltagare
ca 12.00 Lajvet avblåses.
12.00-13.00 Mingel och fotografering.
13.00-17.00 Ihoppackning av läger, demontering av palissad och tun, städning, utcheck, avfärd.

Tältplats

Föreningen har ett antal tält som vi kommer att hysa in deltagare i. Vi har några presenningar och mattor för att hindra fukt från marken, men det kommer inte att räcka till alla tält så ni som har presenningar och mattor samt möjlighet att ta med dessa, gör det. Ni som sover i lånade tält hjälper självfallet till att packa ihop tälten efter lajvslut.

Hjälp att bygga samt att riva tun och palissad

Vi kommer att ha en del byggnationer på området, ett tun för barbarerna och en palissad hos romarna. Dessa kommer att byggas på torsdagen och fredag samt rivas på söndagen. Vi kommer att behöva få hjälp av så många som möjligt för att riva dessa byggnationer på söndagen eftersom arr också kommer att vara trötta och vilja komma hem i hyfsad tid på söndagskvällen. Både palissad och tun kommer att byggas modulärt och därmed kunna demonteras modulärt.


Personlig utrustning att ta med

  • Sovsaker. Obs! Sovsakerna behöver inte vara historiskt korrekta, vi ser hellre att ni är varma och torra, så använd sovsäckar, liggunderlag, luftmadrasser och tältsängar om ni vill och täck över med en filt på dagarna.
  • Matskål, bestick, bägare
  • Vattenbehållare (vattenskinn eller diskret modern behållare) att bära med ut på uppdrag
  • Extra varma sockar
  • Bra skor, diskreta kängor funkar
  • Kläder och utrustning till din roll


Vad vill Gudarna ha av dig?

Både Alamanner och Romare är troende och ser till Gudarna för råd och hjälp på sin livsväg. Då är det väldigt viktigt att man har en gåva att erbjuda Gudarna i utbyte för deras råd och hjälp. Gåvan lämnas till Godjorna och präster/prästinnor. Din rolls gåva bör avspegla din social status. En ädling/officer har möjlighet att ge en värdefullare gåva än en enkel friboren/soldat. En ädling kan t.ex. skänka vackra metallsmycken, tyger och vapen medan en soldat skänker enklare smycken, trähantverk, rökelse, socker (med fördel kandisocker odyl, sånt som ser ut som bärnsten) m.m.


Viktiga länkar att läsa

De som postades i förra utskicket, samt
* Instruktioner för strid på Ödesmark (https://barbaricumlajv.wordpress.com/instruktioner-for-strid-pa-odesmark/)

Annonser