Barbaricum

Vad är Ödesmark?

Vad:
Ett actionfokuserat stridslajv i Stockholmstrakten. Utspelas under senantiken, romare mot germaner. Lajvet består av läger- och kulturspel, arrangörsbestämda stridsuppdrag i skogen, maffiga religiösa riter och viss del fri strid!

När:
18-20 september 2015.

Var?
Tre mil söder om Stockholm på Spjutudden, Gålö. Det är en halvö i skärgårdsmiljö som nås från fastlandet. Vill du se området söker du på ”Oxnövägen 105” på Google-maps.

Vad kostar det?
500 kr + 50 kr i medlemsavgift för dig som inte är medlem i föreningen Barbaricum. Lajvagiften innefattar deltagande på lajvet samt mat fredag kväll till söndag frukost.

När och hur kan jag anmäla mig?
Anmälan är öppen. Kontakta arrangörerna på barbaricumlajv@gmail.com för att prata om din roll.

Hur bor vi?
Deltagarna bor i tält i två läger.  Det finns utedass och väldigt mycket hav att bada i. Om din grupp inte har eget tält finns ett mindre antal tält att hyra bland annat av Prylkompaniet och Järnsparvarnas lajvförening.

Hur äter vi?
Mat ingår i avgiften. Eventuellt får romarsidan mat serverad i en kantin, medan barbarsidan lagar sin egen mat, detta är inte beslutat än.

Får jag dricka alkohol?
Nej. Det är alkoholförbud under hela arrangemanget.

Hur många får vara med?
Vi behöver minst 50 deltagare för att genomföra Ödesmark. Maxtaket är cirka 100.

Vad är åldersgränsen?
18 år. 16 år med målsmans tillstånd. Ödesmark är inte ett barnlajv.

Vad kan jag spela?
Vi har inga färdigskrivna roller. Du har stor frihet att välja fraktion och utforma din roll.
De två huvudfraktionerna är romare och alamanner (vissa andra barbariska fraktioner kan också spelas).
På romarsidan placeras du i Legio Octavani, en välorganiserad romersk legion, där erfarna soldater blandas med nya rekryter. På romarsidan strider även barbarer (så kallade Foederati) som av olika skäl är allierade med romarna.
På barbarsidan finns framför allt Alamanner, som är uppdelade i olika kantoner. Här finns många olika möjligheter att spela lätt eller tungt rustad krigare. På denna sida kan det även finnas hjälmar från andra barbariska stammar.

Kan jag spela en ickestridande roll?
Icke stridande roller kan vara bland annat godjor (religiösa ledare), sjukvårdare eller tjänare. Rollerna delas upp i fyra kategorier: fredad, obeväpnad, beväpnad och stridande. En fredad roll får över huvud taget inte anfallas. Vi sätter kvoter för de olika rolltyperna, för att få en bra mix som passar scenariot.

Men hjälp – hur fixar jag 300-talskläder och utrustning?
Det är lättare än du tror! Är du lajvare har du antagligen redan saker hemma som passar på Ödesmark. Här på webbplatsen finns guider för hur du barbarifierar din klädsel och vad som gäller för de som vill spela på romarsidan. Vi har också symanualer för enkla plagg som tunikor och mössor, och kommer att fylla på med fler handledningar. Din dräkt ska ha rätt look men behöver inte vara historiskt korrekt. Det finns ett antal hjälmar och sköldar att hyra för den som inte vill bygga eller köpa.
Är du i Stockholmstrakten är du välkommen till workshops som hålls sista söndagen i varje månad fram till lajvet och få hjälp med sömnad och hantverk.

Hur gör jag för att dra ihop en grupp/hitta en grupp?
Läs dokumentet sökta grupper och se vilken sorts grupp du vill vara med i.  Skriv i anmälan om dina önskemål, och om du vill vara gruppledare, har en grupp med gruppledare eller saknar sådan. Arrangörerna kommer svara på och hjälpa dig hamna rätt. När du fått okej kan du till exempel använda Facebookgruppen för att hitta andra som vill göra samma sak. Där kan även du som söker en grupp få kontakt.

Jag har en funktionsförändring, kan jag vara med?
Berätta om dina behov, så ska vi se vad vi kan göra. Det går att köra bil rakt in i lajvområdet, men en stor del av händelserna kommer att vara strid i kuperad skogsterräng eller på öppna ängar och det finns inga handikappanpassade faciliteter. Det finns ett fåtal platser i stugor för personer som inte kan sova i tält. Någon av stugorna kan även användas av den som behöver gå undan och ta det lugnt en stund.

Vad gör ni för deltagarnas trygghet?
Sexism, rasism, transfobi och andra liknande -ismer och -fobier hör inte hemma på våra lajv. Vi vill inte heller se någon agera riskabelt med boffervapen. Ödesmark ska vara tryggt och roligt för alla oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning. Det kommer att finnas trygghetsvärdar och sjukvårdskunniga i båda fraktionerna, och extra sovplatser om någon känner sig otrygg. Vi förbehåller oss rätten att porta personer som bryter mot Barbaricums regler och värderingar. Läs mer om vår trygghetspolicy.

Behöver ni hjälp?
Jajamen, vi är glada att du frågade! När vi nu tar klivet från små rådslagslajv till ett stort stridslajv behövs fler som kan planera, skriva, leda, bygga och bära. Under våren söker vi bland annat en fraktionsansvarig för barbarsidan. Under våren och sommaren ska vi bygga sköldar och utrustning och förhoppningsvis ett fort. Och under själva lajvhelgen behövs folk till en mängd jobb. Du bestämmer själv hur mycket du kan hjälpa till, allt från att göra kökstjänst en stund till att ta ansvar för någon del av produktionen.

Gå vidare och läs lajvets innehållsförteckning

Annonser