Barbaricum

Hantverkshäng 4/4

Vi kör hantverkshäng på Villa Odin tisdag 4/4 kl 17-20.
Pyssla med valfritt hantverk och umgås. Det finns möjlighet till såväl textil/läder/trä/plåt-hantverk.
Villan har ett fullt utrustat kök och det finns Willys och diverse restauranger i närheten för den som vill fixa mat och äta.
Adressen är Spetsgatan 4 i Hagalund, Solna.
Välkomna!

Annonser

Hantverkshäng 21/3

Vi kör hantverkshäng på Villa Odin tisdag 21/3 kl 17-20.
Pyssla med valfritt hantverk och umgås. Det finns full utrustat kök och Willys och diverse restauranger i närheten för den som vill fixa mat och äta.
Adressen är Spetsgatan 4 i Hagalund, Solna.
Välkomna!

Sommarens aktiviteter

Vi har fått göra lite ändringar i våra planeringar för året. Detta innebär att vi tyvärr får skjuta upp Bortom Gränsen och Röda Spår till senare tillfälle.
Istället arrangerar vi ytterligare ett par till Barbaricumbataljer i Moriaberg då Örnnästet blev väldigt uppskattat. Nästa event: Barbaricumbataljer – Varglyan hålls lördagen 23 juli och efter det kör vi igen i slutet av augusti (mer info kommer inom kort).
Välkomna!

Barbaricumbataljer: Örnnästet

Då var den första Barbaricumbataljen avklarad!
Vårsolen sken över Moriaberg medan vi tränade järnålderstekniker med svärd och sköld, enhandsspjut och kastspjut. Vi övade formationer och formationsförändringar och avslutade med ett antal gruppstrider.
Sen blev det grillning och allmänt häng innan vi drog oss hemåt.
All in all – en riktigt härlig valborg!
Bilder från eventet kommer läggas upp i bildgallerierna inom kort, många fina foton blev det!

Och för er som inte kunde vara med denna gång – sörj inte, det kommer att bli fler Barbaricumbataljer under året. Preliminärt siktar vi på någon av de sista helgerna i juli.

Örnen och Vargen – Barbaricum 2016

AA002002.MXF.00_18_05_00.Still010

Under 2016 kommer föreningen att anordna tre minilajv/event i Barbaricums värld.

Barbaricumbataljer – Örnnästet

Tid: lördag 30 april
Plats: Runsa fornborg i Upplands Väsby

Endagsevenemang med fokus på stridsträning och ett antal stridsscenarier.

Deltagarna får först tillsammans öva med Barbaricum-specifika vapen som centergreppsköldar, kastspjut och enhandsspjut. Olika antika stridsformationer, som testudo/fulkon/sköldborg och annat kommer att göras som gruppövningar. Vi kommer att öva på både fri skärmytslingsstrid och metatekniken ”Fylkingstrid” som används för att ge känslan av strid i formation i ett större slag.

Sedan kommer vi använda dessa färdigheter i ett antal stridsscenarion i terrängen runt och i fornborgen. Under dagen kommer vi om vädret tillåter grilla.

Kostnad: 100 kr (varav medlemskap i föreningen Barbaricum på 50 kr). Ca 40 Sköldar och 10 romerska soldattunikor finns att hyra.

Mat: Vi står för grillkorv (även vegetarisk) och bröd, ta med egen dricka.

 

Bortom Gränsen

Tid: lördag-söndag 27-28 augusti

Plats: Vandringsled i Uppland

Tvådagarslajv med fokus på friluftsliv och karaktärsrollspel. Ett par tältlag legionärer (ca 8-20 deltagare) kommer att göra en längre marsch plus övernattning i skogen i fullt inlajv-kit. De är på uppdrag långt innanför gränsen i barbariskt territorium. Liv hänger på om de kan utföra sin uppgift, men inre slitningar mellan soldaterna kan äventyra allas öden.

Kostnad: 100 kr (50 för medlemmar i föreningen Barbaricum). En viss mängd romersk soldatutrustning kommer att finnas att hyra.

Mat: ingår inte, löses av deltagarna.

 

Röda spår

Tid: lördag 5 november
Plats: Tyresta Naturskyddsområde (samma område som Vårblot och Frosteder)

Ett mini-lajv där ett alamanniskt krigsfölje har plundrat en romersk villa och ska ta sig tillbaka över gränsen med sitt byte. Någon har dock rymt med hästarna och vagnen måste dras för hand längs de mörka skogsvägarna. Romerska patruller och gränsvakter är ute och söker efter de många småräder som just nu äger rum på romerskt territorium.

Kostnad: 100 kr (50 för medlemmar i föreningen Barbaricum).

Mat: ingår inte, deltagarna tar med sig eget.

En vecka kvar!

Ödesmark närmar sig med stora steg.
Vi är nästan 80 personer anmälda och betalda.
Det saknas dock en hel del rollnamn, så välj ert rollnamn omgående och antingen uppdatera er anmälan eller skicka till arrangörerna på mail eller facebook.
Ni som vill hyra sköldar och tunikor och annat, se till att ni har betalt in hyran före lajvet. Om ni av någon anledning inte kan göra det, se till att ni har jämna kontanter med er på plats.
Nu finns även ett till praktiskt utskick med info om mat, spelschema, vägbeskrivning, packning m.m.

uppdatering av hemsidan

Vi har flyttat om lite texter på hemsidan. De specifika Ödesmarktexterna är nu mer samlade och ligger under Lajv -> Ödesmark och är uppdelade i Fiktion och Praktiskt.
Det har också tillkommit texter om närhistorian för Centuria I (som är den som gestaltas på Ödesmark) och om harjet Rödstrand som kommer vara en viktig spelplats för alamannerna under lajvet.

Dessutom har ett första utskick mailats ut till alla som nu är anmälda.

Nytt på hemsidan inför Ödesmark

Nu finns information om Walharjaz – alamannernas Valkamp att läsa. Walharjaz är scenariobakgrunden till Ödesmark och anledningen till att alamannerna har samlats som vargflockar i skogen utanför det romerska fortet. Texten hittas under Fiktion -> De Fria Folken -> Religion -> Kult och Riter. Eller här.

Koncepten med djurkrigare och spökkrigare tycks ha fängslat många inför Ödesmark, så nu finns mer information om dem upplagd. Texten hittas under Fiktion -> De Fria Folken -> Krigsväsen -> Krigarens ansikten. Eller här.

Projekt romarrekryter

Inför Ödesmark i september lanserar nu föreningen Barbaricum vårt Romarprojekt!

Är du mellan 16 och 25 år gammal? Se hit, vi vill ha dig med!

Oavsett om du är ny i lajvsvängen eller kanske bara inte har provat på historiskt lajvande tidigare så är detta något för dig.

Under sommaren kommer föreningen att sponsra och hålla i ett projekt där upp till 10 deltagare får möjlighet att tillverka basutrustning till en roll som romersk soldat. På workshopparna kommer du att få lära dig att sy och jobba i läder och foam core (skumplast som används som grund för sköldbygge).

Deltagarna får tillgång till verktyg, material och hjälp av kunniga lajvare för att tillsammans tillverka uniformstunika, läderhjälm och sköld. De tillverkade sakerna kommer sedan att kunna användas gratis av dem som tillverkade dem på föreningens lajv. Utrustningen kommer formellt sett att tillhöra föreningen, men deltagarna kommer ha förtur till att gratis använda dem på alla föreningens lajv i framtiden.

Arbetet kommer äga rum under tre workshops i föreningens regi under sommaren 2015. Föreningen har tillgång till hantverkslokaler i Stockholm och att delta är gratis.

Preliminärt schema:
11- 12 juli Workshop 1: Tunika och hjälm
25-26 juli Workshop 2: Påbörja sköld
15-16 augusti Workshop 3: Avsluta sköld, provträna med sakerna!

Som deltagare kommer du också få möjlighet att ingå i en grupp romerska soldater krigslajvet Ödesmark den 18 – 20 september 2015. Rollskapande och grupporganisation kommer kunna diskuteras på workshopparna.

Anmäl dig på barbaricumlajv@gmail.com

Projekt: Barbaricum's photo.

Uppdatering av stridsreglerna

Nu är texten om Stridsreglerna uppdaterad inför Ödesmark. Ni hittar den under Praktiskt.

Post Navigation