Barbaricum

Barbaricumbataljer

Vi i BBCM tycker ju att det är ganska kul att hålla på med lajvstrid av olika slag, så därför har vi startat vår evenemangsserie Barbaricumbataljer.

Konceptet är enkelt: ett endagsevenemang (vanligen på Moriabergs lajvområde i Tumba, söder om Stockholm), ta med valfri mängd utrustning (men vi ser helst att du har eget vapen och en egen hjälm som minimum), så kör vi lajvstridsträning och olika stridsscenarion i ett par timmar, anpassat till vad deltagarna vill göra, och sen är det grillning och häng för de som vill. Priset brukar ligga runt 100-lappen + medlemsavgift för den som ännu inte är medlem (avgiften går till hyra av släpkärra för att frakta lånesköldar mm samt mat för evenemanget).

Föreningen Barbaricum arbetar kontinuerligt med att skapa lajvstrider med unik prägel och inkludering av olika speltyper. Barbaricumbataljer är ett led i detta där vi träffas för att dela kunskaper och lära oss saker om lajvstrid tillsammans. Deltagarna kommer att få prova på en mängd vapen och tekniker (främst med fokus på europeisk järnålder) i en lekfull och prestigelös miljö. Vi övar oss för att tillsammans kunna spela ut roligare och säkrare lajvstrider, inte för att se vem som är ”bäst på boffer”.

Förutom övning i enskilda vapen kommer deltagarna få göra ett antal gruppövningar och spelscenarier för att lära sig antika taktiker och även metatekniken ”Fylkingastrid” som användas för att ge känslan av att medverka i ett järnåldersslag. Metoden testades delvis på vårt lajv Ödesmark som arrangerades 2015 och är bland annat till för att deltagare med olika mycket lust till fysisk kamp ska kunna delta i samma stridshändelse utan skav mellan spelstilar.

Under 2017 blev det bara en Barbaricum-batalj, lite informellt döpt till Björnidet eftersom vintern närmar sig. (Andra spekulerar kring att det är en referens till Roberts pannoniska pälsmössa…) Så en söndag i november var 8 tappra kämpar, både erfarna och helt nybörjare nere i Moriaberg och tränade med svärd och sköld, långspjut och kastspjut. Bilder hittar ni i bildgalleriet, här.

Under 2016 höll vi två event: Varglyan och Örnnästet (vi blev i efterhand upplysta om att vi båda gånger råkat välja namn som också varit namn på nazityska högkvarter, vilket var väldigt olyckligt. Se vårt policydokument om symboler och hur antik germansk kultur approprierats av nazisterna här).

Välkomna!

Annonser