Barbaricum

Alamannisk högtidsdräkt

Alamannerna gillar att ”dress for the occasion”, dvs de är noga med att anpassa sin klädsel till vad de gör.  En aktiv uppgift (arbete på gården, strid m.m.) kräver kortare och mer praktiska kläder medan fest och mer passiva arbetsuppgifter tillåter längre och finare dräkter. Här följer lite exempel på hur en typisk alaman klär sig för mer passiva uppgifter och festligheter.

festklädd01Här har Robert valt en lång och fin linneskjorta med dekorationsband på ärmarna.

festklädd02Det här är en peplos. Det är ett rektangulärt tygstycke ihopsytt i kortsidorna till en gigantisk tub.

 

festklädd03Här har Robert krupit in i tuben och vikt ner ca 25-30 cm av den övre delen och fäst ihop den vid axlarna med enkla ringspännen och ett enkelt bälte runt midjan.

festklädd04Om det är varmt kan man ta loss ringspännena och låta överdelen av peplosen hänga ner från midjan över bältet istället.

festklädd05Är det dags för fest och högtid så är det dags för bling. Nu har Robert bytt ut det enklare bältet mot ett med mässingsbeslag, satt på sig diverse halsband och ringar och broscher och bytt ut ringspännena på axlarna mot vackrare fibulor.
Han har också satt på sig sin frygiska mössa i fint ylle med ett kantband och fodrad med vitt linne.

festklädd07Sen är det dags för kaftanen: fint blått ylle fodrat med tunt fiskbensmönstrat ylle och kantad med breda bårder av ett annat fiskbensmönstrat ylle. Dessutom är pannband högsta mode i Alamannia.

festklädd08Sist men inte minst, om det är soligt ute så vill man gärna ha en huvudduk på sig.
Den fästes lämpligen under pannbandet. Nu är Robert redo för fest!

Annonser